"Yoga means union". Ioga significa unió.

18/07/2017

Unió de cos, ment i esperit que durant la classe de ioga es treballa mitjançant l’execució d’asanas (postures), pranayamas (exercicis de respiració conscient) i meditació.
Vols saber per què és important la "respiració alterna" o Anuloma Viloma?

 

El ioga és consciència interna, és “atenció” i és molt important l’actitud durant la pràctica. Actitud de no competitivitat, de constància, respecte, paciència, amabilitat i escolta d’un mateix.

Anuloma Viloma és un dels pranayamas més importants per regular la respiració. També anomenada “respiració alterna” perquè es va combinant la respiració per ambdues foses nasals. Serveix per oxigenar l’organisme, regular el flux respiratori, enfocar la ment, calmar el sistema nerviós i augmentar l’energia alhora que aporta una sensació de pau.

Per fer aquest pranayama t’hauràs d’asseure amb l’esquena dreta (a terra o en una cadira) i utilitzat la mà dreta, en “visnhu mudra” (utilitzant el dit polze i l’anular per tapar les foses nasals i deixant l’index i el cor plegats cap al palmell o amunt cap el front) per a tapar i destapar els forats del nas mentre la mà esquerra reposa sobre la cuixa esquerra en posició de “chin mudra” (fent un petit cercle amb la punta dels dits index i polze mentre la resta de dits es mantenen estirats).

Es comença inspirant per les dues foses nasals, a continuació és tapa la dreta i s’expira l’aire suaument per l’esquerra, tot seguit s’inspira per l’esquerra i es fa una retenció de l’aire tapant els dos forats. A continuació es treu per la fosa nasal dreta mentre mantenim tapada l’esquerra.

El temps de la retenció de l’aire és sempre 4 cops el de la inspiració i 2 el de l’expiració. Per exemple, farem una volta completa quan:

          

ü  Expirem per l’esquerra comptant 6.

ü  Inspirem per l’esquerra comptant 3.

ü  Retenim comptant 12.

ü  Expirem per la dreta comptant 6.

ü  Inspirem per la dreta comptant 3.

ü  Retenim comptant 12.

No només pots fer aquest exercici durant les sessions de yoga, també el pots utilitzar en situacions que suposin molta tensió, com podria sr una reunió important, un examen o una competició important.