Què passa quan camines?

10/04/2019

Quants beneficis ha de tenir el caminar si sempre ho recomanen!
I si ho fas en un bosc madur? a La Garrotxa, a tocar d'Olot, pots seguir l'itinerari terapèutic Salvador Grau. Els "banys de bosc" o "shinrin-yoku" ens arriben des del Japó.

 

Et sents trist, angoixat o preocupat? doncs pren nota del que diu una cançó de Txarango:

"... Recorda, si plou dins teu, que caminar cura les ferides...".

Caminar és una activitat bàsica pels humans, innata, molt bona per l'organisme ja que millora el sistema immunitari i la qualitat i densitat dels ossos. La forma més fàcil d'evitar el sobrepès i l'obesitat també ens ajuda a millorar la capacitat pulmonar i cardiovascular.

Si caminem a l'aire lliure es converteix en una experiència sensorial amb la que podem gaudir d'olorar l'herba o les flors, sentir l'aire a la pell o escoltar com el vent mou les fulles.

Caminar, com a activitat motora, és necessària per a sentir-nos bé. Després de caminar millora l'autoestima, l'energia, pot ser una opció per a desconnectar o meditar. Indueix a la relaxació de cos i ment, per tant, afavoreix el son i redueix l'estrès. Preveu malalties metabòliques i cardiovasculars com la hipertensió o diabetis.

A més de ser una activitat saludable, és pot fer en grup afavorint aspectes com la comunicació i la interacció.

I llavors pots introduir uns bastons per fer marxa nòrdica... i, a més, endinsar-te en un bosc...

"Shinrin-yoku", és una paraula japonesa que significa "banys de bosc". Els japonesos des dels anys 80 gaudeixen del que anomenen medecina forestal que consisteix en caminades per boscos madurs acompanyades d'exercicis de respiració i relaxació. El govern japonés ha fet una important inversió en investigació científica sobre els efectes terapèutics que tenen els boscos.

Els boscos terapèutics, d'arbres madurs, desprenen unes substàncies volàtils, anomenades "fitoncides", que els serveixen per a defensar-se d'insectes i paràsits. Aquestes substàncies les "respirem" i activen el nostre sistema immunitari. També s'hi pot gaudir de millores psíquiques i emocionals perquè disminueixen les emocions negatives com l'ansietat i augmenten les positives i la tranquil·litat.

La vida actual ens apropa al sedentarisme i ens allunya del medi natural. Per això és important obrir els cinc sentits i connectar amb la natura.

Al nostre país està en marxa el projecte Sèlvans que va néixer a Girona de la mà d'AccióNatura i la UdG. Aquest projecte ja treballa per a la custòdia dels boscos madurs de Catalunya per a crear una xarxa de boscos terapèutics.

A tocar el barri de Bonavista a Olot  (tot i que pertany al municipi de Les Preses) tenim l'accés a l'itinerari terapèutic Salvador Grau, inaugurat el mes de maig de 2018. Rep el seu nom en homenatge a aquest biòleg, tot un referent en la conservació de la natura a Catalunya  i que s'inicià professionalment en el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

L'itinerari és en un bosc centenari, sobre una colada de lava. Circula entre murs de paret seca, artigues i cabanes, tant característiques d'aquesta zona i es troba envoltat de roures, freixes, aurons,  blades o faigs.

Els boscos, batecs de vida.