La fàscia, un vestit que ho envolta tot.

28/06/2019

Un vestit sense inici, sense fi.
Vols entendre què és la fàscia i com espot treballar quan fem ioga? Aquí trobaràs quatre pinzellades per entendre el darrer descobriment en el món de l'anatomia.

 

La fàscia és una xarxa de teixit connectiu que envolta tot el cos, des de músculs i ossos fins a òrgans i cèl·lules. És el "vestit" que manté totes les parts del cos a lloc i facilita el moviment, la postura, l'equilibri i ens permet afrontar la pressió de la gravetat. Hi ha 6 vegades més receptors nerviosos a la fàscia que als músculs. També alleugereix i transfereix el xoc i la càrrega a zones més grans per evitar la sobrecàrrega.

Fins no fa gaire no hi havia gaire cosa escrita sobre la fàscia. La seva investigació no té més de 40-50 anys i va ser molt fragmentada. Fins al 2007 no es va celebrar el primer congrés de recerca sobre fàscia i es van començar a compilar resultats de la investigació de diferents països.

La investigació dels darrers anys ha demostrat que no només envolta pràcticament totes les parts del cos, des de petites cèl·lules a grans músculs, sinó que en aquest teixit es pot trobar informació sobre les malalties, el dolor i els trastorns del moviment. El nostre estil de vida i l'estrès afecta la construcció del teixit connectiu, que pot engrossir ràpidament i canviar.

Imagineu-la com una xarxa de milers de prims fils de cosir que treballen un al costat de l'altre. Si es queden junts, cosa que passa quan descansem, entre cometes, “s’enganxen” i pot crear problemes. A aquest nivell, el cos pot gestionar-lo, però què passa si portem una vida sedentària? Doncs que afecta la mobilitat. Hauríem de fer sempre com els gats i els nens quan es desperten: estirar-se.

estirem com els gats

El coneixement de la fàscia també afecta la manera de mirar l'entrenament i l'exercici. Hi ha una raó per la qual grans esportistes com els de la selecció alemanya de futbol o molts equips de la NBA concentren la seva rehabilitació al voltant de la fàscia i fan ioga com a part del seu entrenament: redueixen molt el risc de patir lesions.

Dia a dia hi ha noves descobertes pel que fa a aquest teixit. Aquí podeu veure un video del Congrès de recerca sobre la Fàscia del 2018.