La fàscia és una xarxa de teixit connectiu que envolta tot el cos, des de músculs i ossos fins a òrgans i cèl·lules. És el "vestit" que manté totes les parts del cos a lloc i facilita el moviment, la postura, l'equilibri i ens permet afrontar la pressió de la gravetat. Hi ha 6 vegades més receptors nerviosos a la fàscia que als músculs. També alleugereix i transfereix el xoc i la càrrega a zones més grans per evitar la sobrecàrrega.
Fins no fa gaire no hi havia gaire cosa escrita sobre la fàscia. La seva investigació no té més de 40-50 anys i va ser molt fragmentada. Fins al 2007 no es va celebrar el primer congrés de recerca sobre fàscia i es van començar a compilar resultats de la investigació de diferents països.
La investigació dels darrers anys ha demostrat que no només envolta pràcticament totes les parts del cos, des de petites cèl·lules a grans músculs, sinó que en aquest teixit es pot trobar informació sobre les malalties, el dolor i els trastorns del moviment. El nostre estil de vida i l'estrès afecta la construcció del teixit connectiu, que pot engrossir ràpidament i canviar.
Imagineu-la com una xarxa de milers de prims fils de cosir que treballen un al costat de l'altre. Si es queden junts, cosa que passa quan descansem, entre cometes, “s’enganxen” i pot crear problemes. A aquest nivell, el cos pot gestionar-lo, però què passa si portem una vida sedentària? Doncs que afecta la mobilitat. Hauríem de fer sempre com els gats i els nens quan es desperten: estirar-se.
El coneixement de la fàscia també afecta la manera de mirar l'entrenament i l'exercici. Hi ha una raó per la qual grans esportistes com els de la selecció alemanya de futbol o molts equips de la NBA concentren la seva rehabilitació al voltant de la fàscia i fan ioga com a part del seu entrenament: redueixen molt el risc de patir lesions.
Dia a dia hi ha noves descobertes pel que fa a aquest teixit. Aquí podeu veure un video del Congrès de recerca sobre la Fàscia del 2018.